Framtidens karriär: vägen till ett drömjobb

Vad är egentligen framtidens jobb? För mig personligen har jag svårt att se mig ta en anställning med allt vad det innebär. Jag är mer inne på att kunna styra min egen tid och hitta ett område att jobba med som jag verkligen brinner för.

Vilket inte är lätt.

Jag gillar branding och design. Jag gillar att jobba med gränssnitt och nyskapande digitala produkter och att skapa nya produkter och företag.

Jag gillar datorer och när design möter teknik som mycket av det Apple gör och står för.

Jag tycker ehandel är intressant och det är något som lockar kring tanken att ta fram och sälja en fysisk produkt online.

Jag gillar att laga mat men kanske mer som en meditativ uppgift i små sammanhang och med stor variation. Inte som kock på en restaurang.

Jag tycker musik är kul och har testat göra lite egen musik men har för dåligt tålamod för att göra klart något och göra något med det.

Jag gillar naturen, växter och odling men det är ju också väldigt jobbigt att hålla på med.

Jag tycker om att lära mig nya saker. Läser mycket böcker. Antingen om ämnen som intresserar mig som vetenskap, företagande och mat. Eller science fiction. Eller biografier.

Jag är intresserad av longevity. Hur man kan leva ett längre och friskare liv. Med motion, mat och annat som är på gång inom området.

Jag gillar att springa och har börjat gå på gym en del.

Jag gillar att blicka framåt och inte bakåt så mycket. Fundera på hur saker kan bli framöver. Bli bättre förhoppningsvis. Men också hur man kan undvika att saker blir sämre.

Jag är väldigt intresserad av klimatförändringar och hur vi kan anpassa vårt samhälle och konsumtion för att minska påverkan på planeten och fortfarande ha en jord som våra barn och barn barn kan bo på. Det kommer inte bli enkelt.

Jag tycker AI är väldigt intressant och det kommer påverka alla yrken och områden framöver. Förhoppningsvis mest positivt. Men på vissa sätt är jag rädd att det kan bli en del negativa konsekvenser av det också. En väldigt snabb omställning där yrken försvinner eller effektiviseras bort och några få stora teknikbolag får mer makt.

Just nu har jag ett välbetalt uppdrag åt ett stort bolag kring utvecklingen av en app. Jag driver även min ”hobby-startup” Minutemailer samt lägger en del tid på en bootstrappad app som kanske kan bli något om vi lyckas få ut den.

Men jag känner att jag inte utnyttjar allt jag faktiskt kan ordentligt i något av de tre uppdragen just nu. Jag har mer att ge och är beredd att satsa ännu mer men det kräver nog ett område jag brinner mer för.

Hur skulle mitt drömjobb eller uppdrag se ut då?

Jag frågade ChatGPT vad den rekommenderade baserat på ovan beskrivning och den svarade så här:

  1. Digital produkt- och UX-designer för hållbara teknikföretag: Givet din passion för branding, design, gränssnitt och nyskapande digitala produkter, skulle du kunna passa bra som en digital produkt- eller UX-designer. Om du vill påverka hållbarheten i samhället och begränsa klimatförändringarna, kanska du kan fokusera på att arbeta med grön teknik eller hållbara teknikföretag. Du kan skapa användarvänliga digitala produkter som hjälper till att minska människors inverkan på planeten, till exempel appar för koldioxidavtryck, hållbar matlagning, trädplantering, energisparande, etc.
  2. Egen verksamhet inom design och branding för hälsobranschen: Med din passion för design, datorer och longevity kan du starta en egen verksamhet som fokuserar på att designa och varumärka hälsoprodukter och tjänster. Till exempel, kan du designa och varumärka digitala hälsotjänster, wellnessappar, produkter och tjänster inriktade på förlängd livslängd, etc. Ditt intresse för läsning och kontinuerlig inlärning kan hjälpa dig att ständigt hålla dig uppdaterad inom dessa områden.
  3. AI-etik-konsult eller strateg: Eftersom du är intresserad av AI och dess framtida konsekvenser, kanske du kan överväga en roll som AI-etik-konsult eller strateg. Här kan du bidra till att forma hur AI implementeras på ett etiskt och ansvarsfullt sätt. Du kan hjälpa företag att navigera i den snabba omvandlingen genom att skapa strategier för att minimera negativa konsekvenser, som arbetslöshet och koncentration av makt. Dessutom kan du hjälpa till att utforma AI-tjänster på ett sådant sätt att de är till gagn för både individer och samhället i stort.

Den svarade också så här:

  1. Produktchef för ett teknikföretag inriktat på hälsa och fitness: Givet ditt intresse för teknik, design, fysisk träning och hälsa, skulle du kunna fungera som produktchef för ett företag som utvecklar hälso- och träningsappar eller smarta träningsutrustningar. I denna roll skulle du få chansen att definiera produktvisionen, arbeta nära med UX/UI-designers för att säkerställa en förstklassig användarupplevelse, och se till att produkten stöder användarnas hälsa och fitnessmål.
  2. UI/UX Designer eller Konsult för AI-drivna teknikföretag: Med ditt intresse för design, teknik och AI, kan du överväga en roll som UI/UX designer eller konsult för AI-drivna teknikföretag. Ditt arbete skulle fokusera på att skapa intuitiva gränssnitt för AI-drivna produkter eller plattformar. Ditt intresse för att blicka framåt och fundera över framtiden kan vara till stor nytta i denna roll, där du skulle kunna bidra till att forma hur vi interagerar med AI-teknologier på ett meningsfullt och användarvänligt sätt.
  3. Teknisk designer för hållbara teknikföretag: Du uttryckte intresse för när design möter teknik, liksom för klimatförändringar och en hållbar framtid. En karriär som teknisk designer för ett företag som arbetar med grön teknik kan vara ett utmärkt sätt att kombinera dessa intressen. Du skulle kunna hjälpa till att designa och utveckla produkter eller lösningar som minimerar miljöpåverkan, till exempel energieffektiva datorer eller programvara för att optimera energiförbrukning.

Många bra förslag tycker jag ändå.

Vi får se. Just nu har jag ganska fullt upp men i höst kanske det inte ser ut så. Jag ska fundera under sommaren på min löpturer och se om jag kommer på något bra att börja nysta i på ett eller annat sätt.

Läs också 15 förslag på innovativa Affärs- och Produktidéer från ChatGPT