Figure OpenAI robot

AI ändrar allt

Det pratas mycket om AI och en del är nog lite trötta på att höra om det.

Samtidigt tror jag de flesta inte greppat hur mycket som kommer ändras radikalt i världen väldigt snart på grund av utvecklingen kring AI.

De flesta jobb idag handlar om att använda hjärnan för att skapa värde. En del med kroppen som redskap.

När kostnaden för att sätta in en till ”hjärna” i form av en AI går mot 0 och kostnaden för en AI som använder en artificiell kropp som redskap är långt billigare än en människa och kan jobba dygnet runt så innebär det ett enormt skifte.

Alla bolag kan producera och hantera enormt mycket mer till en lägre kostnad. Antingen så kan man då spara in på arbetskraft eller ha samma arbetskraft men den kan prestera 10 eller 100 gånger mer. Kanske 10 000 gånger mer.

Tänk ett företag med 100 anställda som kan ersätta 90 av dessa med AI och robotar men få ut motsvarande 10 000 anställda. Det är så det kommer se ut.

Jag tror att det till en början blir en kombination men till slut så behövs de flesta människor inte utan allt kan ersättas med AI.

I en övergångsfas kommer AIn tränas på riktiga människor för att sedan ersätta deras jobb men göra det perfekt och outtröttligt.

Det här ligger inte 50 år bort, inte ens 10 år bort utan antagligen inom några år.

Det kommer chocka många. Ingen regering i världen har förberett sig på vad det innebär för arbetslöshet eller kapacitet hos de företag som är först ut och bäst på detta.

Vad händer om behovet av jurister, ekonomer, projektledare, designers, handläggare, programmerare, lagerarbetare, lastbilschaufförer, tågförare, analytiker, journalister, taxichaufförer, kockar osv minskar med 80-90% på några år?

I vissa yrken så kanske AI kan innebära ett rejält lyft då man kan t ex kan tillverka mycket mer på kortare tid för en lägre kostnad med robotar än med människor. Men det finns alltid en gräns för produktivitet. I alla fall om någon ska betala för det i slutändan.

Om arbetslösheten ökar så finns det ingen som kan köpa bostäder som byggs. Eller jobba i kontor som kan byggas. Då går det inte att bygga mer.

De enda områden där det inte direkt finns någon produktivitetsgräns som jag kan komma på är programmering, energiframställning och att tillverka fler AI processorer. Det kanske är där det kommer ske en produktivitetsexplosion som människan aldrig tidigare skådat.

Det slutgiltiga resultatet av det kan innebära en planet eller ett solsystem täckt av solpaneler och processorkraft.

De flesta andra områden kommer påverkas men inte på ett sätt som gagnar de flesta på jorden.

I början kommer det vara svårt att peka på orsaken till minskningen av mänskligt jobb, kanske pekas andra grupper ut eller allmän nedgång i ekonomin. Men sen kommer det bli tydligt vad som händer.

Kommer folk protestera då? Vem ska de protestera emot? AI bolag som OpenAI, Microsoft, Meta, Google? Eller företagen som använder verktygen för att automatisera mera? Eller regeringarna som tillåter det.

Håller ett AI bolag tillbaka blir det omsprunget av något annat. Alla kommer inte hålla tillbaka. För företagen blir det en kamp på liv och död, använder du inte AI kommer du snart bli omsprungen av en konkurrent som gör det.

För regeringar och sammanslutningar som EU så blir ju frågan om man ska hålla tillbaka lokalt med risk för att andra delar av världen som Kina inte gör det.

Vems är egentligen ansvaret och går det ens att hindra utvecklingen? Eller blir det som med tidigare teknisk utveckling att det är oundvikligt hur det utvecklas?

Jag tror inte det går att stoppa eller att det är någon mening med att försöka men det går att rikta energin till något så positivt som möjligt.

Hur ska vi då hantera AI utvecklingen?

Om man jämför med bilens utveckling i USA och Europa så har bilen tagit över samhället i USA där många städer inte har trottoarer eller cykelbanor och tågtrafiken är underutvecklad.

I Europa har man gått åt ett annat håll och inte låtit bilen ta över. Man går snarare mot att bygga bort bilar mer och mer. Gör om innerstäder till gågator, utökar publika transporter som bussar och tåg och bygger fler cykelbanor.

Samma sak kan ske med AI. Att inte låta AI monstret ta över samhället utan använda det för att förbättra samhället.

Låt AIn göra tråkiga, repetitiva och farliga jobb. Augmentera alla andra jobb men ha kvar människor i intressanta jobb.

Ge alla medborgare en grundlön (UBI) så man klarar sig. Använd AI och robotar för att investera i grundläggande infrastruktur och samhällsutveckling.

Tvinga AI bolag och stora bolag som använder AI att bidra till samhället med argumentet att de behöver ha den stora massan som konsumenter av deras produkter så det ligger i deras intresse att det finns ett fungerande välmående samhälle där folk kan köpa iPhones, grönsaker, Windows licenser och lägenheter.

Då tror jag det kan bli en positiv utveckling av AI. Men det kräver antagligen någon form av reglering och kommer inte ske av sig självt.