Fokus

Jag tycker många saker är roliga, och får energi av att ha många saker på gång. Men jag vet någonstans också att för att lyckas eller bli bra på något så behöver man fokusera på det.

Inte bli för spretig, eller ägna sig åt för många saker samtidigt.

Hur ska man tackla det?

Jag har just nu ett större projekt som är min huvudsakliga inkomst tillsammans med några andra mindre uppdrag då och då. Sen är jag i olika grad involverad i några startups som kan bli något. Ett är till stora delar mitt eget och omsätter en bra månad hel del pengar men inte tillräckligt för att betala en full lön.

Samtidigt funderar jag på nya idéer och testar dessa på olika vis. T ex genom att skissa på prototyper eller pitch decks.

Men. För att lyckas så krävs fokus.

Jag tror egentligen det bästa skulle vara att ägna heltid åt ett stort projekt och avveckla allt annat. Ge det 1-3 år. Sen om det inte flyger växla till något annat.

Jag stöter ibland på folk som säger dom ska bygga 10 startups på ett år. Det är en intressant tanke men också oerhört naivt. Du hinner inte testa 10 idéer och se om dessa flyger på ett år. Inte om du ska ge dessa en riktig chans.

Kanske kan du så 10 frön men du hinner inte se om de blir en planta.

Jag tror det krävs 1 år per idé, full tid. Minst. Och du behöver någon eller några runt om dig med samma fokus.

10 idéer på 10 år. Om någon av dessa sticker iväg stannar man kvar och struntar i de andra idéerna, annars snabbt avveckla.

OK. Jag får snart börja hitta mitt fokus.

Nu.

Snart.