Hur kan vi hjälpas med att rädda klimatet.

Vad gör jag för att minska mina koldioxutsläpp och bidra till en bättre miljö?

Det kan ibland kännas hopplöst med de fortsatta koldioxidutsläppen och hur världen blir allt varmare. Vi närmar oss stadigt en global miljökatastrof som kommer förändra jorden och människans tillvaro för lång tid framöver.

Man kan resonera kring hur det inte betyder något vad en enskild person gör men det är också lite som att fullkomligt ge upp. Allt bidrar till helheten och vad du än kan göra, gör skillnad.

Jag försökte gå igenom hur jag försöker bidra på olika sätt. Kanske finns det något att inspireras av här eller så kanske du har tips på hur jag kan bli bättre.

Energi

Vi bor visserligen i villa men har bergvärme som uppvärmning vilket är väldigt effektivt. Nyligen bytte vi till Tibber som elbolag. De använder bara 100% grön energi och har även en app där man kan se när på dygnet elen är som billigast vilket hjälper en lite att optimera användandet vilket också minskar energipåverkan.

Använd min unika länk för att få 500 kr om du registrerar ett konto på Tibber.

Transport

Vi köpte förra året en elbil vilket har funkat väldigt bra. Vi laddar nästan 100% hemma förutom vid långresor vilket betyder att bilen går på grön energi och kostnaden blir väldigt låg tillsammans med Tibbers prisoptimering.

Vi flyger fortfarande någon eller några gånger per år men har senaste åren hållit antalet flygresor nere delvis på grund av pandemin. Jag skulle också gärna göra fler långresor med elbilen då det dels kan vara trevligt men också enormt mycket bättre för miljön. Det är dock lite mer tidskrävande så kan vara svårt rent praktiskt i många fall.

Jag har även hjälpt ett bolag som säljer elmotorer till småbåtar och kommer inom kort byta ut vår bensinmotor vi har till båten mot en ren elmotor. Vi använder inte båten jättemycket men känns bra att inte behöva köpa bensin alls längre.

Mat

Det är inte lätt att kombinera barn och stress med vegetarisk kost. Men jag försöker minska på mängden kött av olika slag och istället ha mer grönsaker. Linsbaserad köttfärssås kan t om smaka bättre än vanlig köttbaserad sås och ibland har det funkat väldigt bra med helt bönbaserad fredags taco. Men det händer fortfarande att vi äter en köttbit eller två.

Klimatkompenserar

Jag har klimatkompenserat för vår familj och de utsläpp vi orsakar genom GoClimate.com. Ett svenskt initiativ som använder pengarna till olika globala projekt som minskar utsläpp. Det är alltid svårt att räkna exakt på hur effektivt det är men jag tänker att det är bättre att göra det än att inte göra det och vi har råd.

Grönt jobb

Jag jobbar med startups, digitala produkter, design och marknadsföring. Det är såklart många företag som tänker på miljön men inte alla. Jag försöker ta uppdrag som har något slags miljötänk men måste erkänna att det inte alltid finns med i bilden.

Min egen startup Minutemailer har vi nyligen gjort mer miljövänlig genom att byta till 100% gröna servrar samt ett samarbete med betalleverantören Stripe kring att rensa koldioxid från atmosfären.

Läs mer om klimatvänliga nyhetsbrev

Jag försöker också vrida de uppdrag jag har mer mot ett miljötänk. Inte bara för att jag tycker det är rätt utan också för att alla tjänar på det.

Har du några tips på hur jag kan göra mer eller exempel på vad du gör? Hör gärna av dig.