Jag har ingen musiksmak

Eller rättare sagt jag kan inte riktigt svara på frågan ”Vilken musik lyssnar du på?”. Jag gillar verkligen musik och lyssnar väldigt mycket på musik. Älskar en bra konsert och har t om för hundra år sedan lekt DJ och klubbarrangör.

Men jag kan inte riktigt identifiera mig med någon musikstil eller genre. Enklaste sättet att förklara vad jag gillar för musik är nästan att säga vad jag inte gillar.

Jag lyssnar inte på hårdrock/heavy metal, nästan ingen country eller populär musik. Nästan ingen svensk musik. Men det finns undantag.

Det mesta jag lyssnar på är gjort av svarta amerikanska eller engelska artister. Men precis som Dr Dre är en av mina favoritartister Nirvana. Speciellt deras akustiska live album.

Jag gillar musik med bra trummor och bas, bra unika melodier, gärna komplexa eller annorlunda hooks. Eller riktigt bra sång eller rap.

Alternativ Hip Hop, Drum n Bass, Techno, House, Electro, Soul, Alt rock, Singer songwriter, Ambient, Electronica. Men också en del pop. Beatles. Eller obskyr afrikansk funk. En bra låt är en bra låt. Oavsett vem som gjort den, när eller var.

Jag har just nu 2 444 låtar sparade bland Gillade låtar i Spotify och det enda gemensamma mellan de flesta är väl att många de låtarna kanske inte legat på tio i topplistor någonstans. Annars är det väldigt blandat.

Men det gör också att Spotifys algoritm för Discover Weekly ofta blir väldigt konstig. Ibland hittar den guldkorn men ofta blir det någon slags internationell obskyr funk mix där jag inte gillar så många av låtarna.

Kollar jag vilka artister Spotify rekommenderar baserat på vad jag lyssnat på är det t ex Avalanches, Quantic, Chemical Brothers, Khruangbin, Goldie, Madlib, MF Doom, Beastie Boys, John Grant, Nina Simone och Tyler The Creator.

Men tycker jag ofta ändå hamnar i en loop med samma artister eller låtar. I alla fall i Spotify. Bland det bästa jag vet är att hitta bra låtar jag inte hört förut.

Det hade varit fint om man kunde ställa in rekommendationerna i Spotify så man fick långa spellistor enbart med låtar man inte lyssnat på tidigare men som liknar sånt man gillar.

Tipsa gärna om bra musik.