Jag funderar på att bygga en app

Jag har en hel del tankar kring en social app som jag tror skulle kunna fungera.

Jag har ju tidigare grundat och drivit en social video app. Jag har under åren noga följt den historiska utvecklingen av sociala nätverk från Lunarstorm och Myspace till Facebook, Snapchat, Instagram och TikTok. Och vad de gjort rätt och i vissa fall fel.

Just nu jobbar jag också med två andra sociala niche appar. Den ena för H&M och den andra som en bootstrappad startup.

Men jag har tankar på en idé som bygger privacy, inga annonser, inga brands, inga influencers. Bara riktiga kontakter med personer som du har en riktig koppling till.

Inget like jagande eller följande. Bara kvalitativ kommunikation.

Ett ställe där du har dina riktiga kontakter. Dina familjs bilder och dit du får inbjudningar till fester. Där du kan skapa events och hitta nya vänner.

Idén är att ta allt som är good patterns och ta bort allt som är black patterns från befintliga sociala nätverk och samtidigt göra något som fungerar och man återkommer till och kanske t om är beredd att betala för.

Jag tror det skulle kunna funka men jag vet hur extremt svårt det är att lyckas med en sån idé också. Men kanske är timingen perfekt.

Folk tröttnar på de sociala nätverken som finns och hur dumma de gör oss och våra barn. Samtidigt som lagstiftningen skruvar åt greppet allt hårdare kring Meta, Google och Bytedance oligopol och privata intrång.

För att det ska funka krävs att man startar det på precis rätt sätt. Att första versionen levererar ett reellt värde utan att vara för stor och klumpig. Att det finns en affärsmodell i tidigt skede (som inte bygger på annonser). Att användarupplevelsen är tillräckligt engagerande utan att ta till black patterns och få folk att må dåligt av att slösa sin tid.

Svårt men inte omöjligt. Det vore kul att försöka.

Det finns dock en hake. Jag är inte själv programmerare. Jag har kollat en del på AI stödda utvecklingsverktyg eller nocode tools som Flutterflow. Men jag tror jag ändå måste hitta någon jag kan jobba med. Antingen någon som går igång på idéen eller om jag hittar billiga utvecklare utomlands som jag kan jobba med på ett slow starter-vis tills jag kommit igång.

Men även billiga utvecklare kan bli dyrt är min erfarenhet. Och långsamt.

Bäst vore någon med ett antal års erfarenhet som är trött på sitt vanliga utvecklar eller CTO-jobb och skulle kunna tänka sig testa något sånt här. Som en start vid sidan av sitt vanliga jobb. Någon som är med på idén fullt ut.

Gärna erfarenhet av React Native eller Flutter och bygga saker som skalar.

Jag tror det skulle kunna bli riktigt bra.

Läser du detta och är sugen. Hör av dig så tar vi en kaffe.