Vad ska jag göra sen när jag inte gör det jag gör nu?

Jag tror många har såna tankar från och till. Vad-ska-jag-göra-när-jag-blir-stor tankar.

Just nu har jag bra med jobb, och gör roliga saker som jag får bra betalt för.

Men förändring kan ske snabbt.

Det har jag både upplevt själv och sett andra som råkat ut för. Speciellt när man börjar bli äldre.

Det är inte alltid lika lockande att ta in någon som är äldre och ”dyr” som att ta in någon ung, ”hungrig” och ”billig” att göra ett jobb.

Dessutom är ekonomin på väg mot, om inte en krasch, så en crunch. Nästa år kommer bli svårare för många. Högre kostnader, mindre intäkter och färre jobb. Mer konkurrens om budgetar.

Jag vet ännu inte hur det påverkar mig. Men det kan också vara ett bra tillfälle att göra något annat. Antingen en pivot kring mitt erbjudande, hur jag presenterar mig själv. Eller kanske ge mig in på ett nytt område eller starta något annat.

Vi får se.

Men…

Bara för att lugna mig själv kring ämnet så gjorde jag en kalkyl över vad jag behöver varje månad (ungefär) för att klara mig ekonomiskt. Sen tittade jag på tillgångar jag har på banken och i sparande på annat håll och delade det med vad jag behöver.

Grovt räknat så skulle jag då klara mig ca 9! år utan inkomst. Kanske mer om man räknar in utdelning till lägre skatt. Kanske inte 9 jätteroliga år men det skulle gå. Skulle min fru bli av med sitt jobb så skulle väl kalkylen halveras ungefär men det skulle också gå.

I värsta fall får vi sälja barnens Lego, då klarar vi oss ett år till : ) Eller bara leva ännu enklare. Det går ju också.

Det är fortfarande en bra bit kvar till pensionen då (som att jag någonsin kommer gå i pension) men troligtvis skulle jag kunna göra några jobb eller ta någon form av anställning under tiden. Något måste man ju göra på dagarna. Det skulle dryga ut kalkylen.

Men man kan också vända på det. Det innebär också att jag skulle kunna satsa flera år på någon idé där jag inte har någon inkomst de första åren.

På sätt och vis har jag redan några såna projekt (Minutemailer) som jag gör men de är deltid.

Men jag skulle kunna satsa fullt ut på något utan att bry mig om pengar. Ett tag i alla fall.

Gäller bara att komma på något som är tillräckligt kul, intressant och där möjligheten är stor. Alltså att om jag lyckas blir det något fantastiskt. Sen dyka in i det med 100% kraft. Det var länge sedan jag gjorde det.

Vi får se.