Vad jag lärde mig av Elon Musk biografin

Jag läste nyss ut Elon Musk biografin av Walter Isaacson (Köp den på Amazon) och tog med mig några saker från den.

Boken är skriven som korta episoder ur Elons liv relaterade till hans olika företag. Ofta ihopkopplade med något drama som utspelade sig kring ett av företagen. Den tar också upp att han verkar som beroende av att skapa draman.

När det blir för långsamt så gör han något drastiskt som att kräva att alla ska jobba dygnet runt för att få ned kostnaderna kring att tillverka en framtida motor åt SpaceX eller så säger han något provocerande på Twitter. Eller som han gjorde säger att han ska köpa Twitter och sen är tvungen att faktiskt göra det.

Elon Musk verkar vara en väldigt unik och extrem person. Kanske bipolär, definitivt har han Aspergers. Han har enorm energi och möjlighet till fokus. Hans företag och idéer är allt. Extremt polariserande som person.

Men genom boken börjar jag förstå honom mer. Jag tror inte han är elak eller ett dum i huvudet. Han är otroligt smart och påläst och erfaren. Men han har lätt att bli provocerad av saker och reagerar extremt snabbt och starkt speciellt om han känner sig ”mobbad” eller inte tycker att folk anstränger sig tillräckligt mycket.

Ibland sker det genom att sparka någon eller en hel avdelning. Ibland genom att kalla någon pedofil eller dela en höger-extrem eller suspekt meme för att provocera.

Jag tror att hans dåliga sidor tyvärr sitter ihop med hans bra på det viset att om man tog bort hans temperament och starka åsikter skulle även de bra sidorna bli sämre.

Han får mycket kritik och en del påstår han bara är en rik sydafrikan som köpt till sig bolag där andra gjort jobbet. Det är långt från sanningen om man läser boken och vad som egentligen skett.

Tesla hade inte funnits alls idag utan Elon. Jag skulle säga att Elon Musks driv har byggt hela elbilsövergången. Utan honom och att han vågade satsa och tänka stort samt också personligen lägga så mycket energi och risk så hade elbilar fortfarande inte slagit igenom. Volkswagen fick eld i baken först när de såg hur Model 3 och Model y sålde och börskursen för Tesla ökade och ökade.

Läs om vår långresa med elbil – Tesla Model Y

SpaceX är numer absolut störst vad gäller raketuppskjutningar och har egenhändigt drivit på en ny rymdkapplöpning där konkurrenter som Jeff Bezos Blue Origin och Virgin Galactic ligger långt efter. Även Nasa som SpaceX jobbar med hänger inte med.

Det är såklart inte Elon som gör allt själv men det är hans driv och stora visioner som får duktiga människor att vilja jobba för hans bolag och som gör dom framgångsrika. Vilket också är en bedrift.

Sen har han många satsningar som ännu inte är framgångsrika. Twitter eller X ser ut att gå sämre och sämre och är långt ifrån den vision om en super app som han hade. Men vem vet, det kanske kan vända.

Jag tror många stora bolag skulle behöva en sån person som Elon Musk för att lyckas. Tyvärr är en del av det att vara lite asshole. Det är svårt att lyckas genom att låta alla trivas och vara nöjda i längden. Man förändrar inte världen på det sättet. Det var samma sak med Steve Jobs. Han var många gånger också en asshole men hade en stor vision och fick saker gjorda.

Men det betyder inte att man ska leda genom att vara ett asshole. Det är snarare en bieffekt av att göra bra saker. Kanske behöver det inte vara så men jag tror de två sidorna av personlighet ofta hänger ihop.

Måla upp stora visioner och visa att du jobbar hårt och kan din sak. Var snabb med beslut och våga riska. Ta ansvar för misslyckande och ställ hård krav på andra. Byt ut folk som inte fungerar snabbt. Det är inget personligt utan bara det som krävs.

Men försök att inte vara ett asshole.