Superchargers I Tyskland - Tesla Model Y

Långresa med elbil – Tesla Model Y

Vi gjorde nyligen vår första riktiga långresa med elbil, vår Tesla Model Y. Vi har haft bilen i 1,5 år men som längst åkt 6-7 timmar bort.

Denna gång bar det av till Österrikiska alperna vilket enligt Google Maps skulle ta ca 21 timmar. Enligt A Better Route Planner skulle det ta aningens längre tid med laddning på vägen.

Verkligheten visade sig vara lite annorlunda. Men inte så stor skillnad ändå.

Ditresan började med full laddning hemifrån Stockholm efter lunchtid. Vi stannade två gånger i Sverige och sov på Scandic Hotel i Danmark första natten. Dagen efter bar det iväg genom Tyskland på Autobahn. Det var första gången vi körde på Autobahn och det fungerade väldigt bra.

Vädret var visserligen uselt med snöstorm och minusgrader men vägen var väldigt bra och vi kunde hålla hög hastighet. Fram till väggbyggena och köerna började. Allt gick ganska långsamt och vår tidsplan höll inte riktigt utan vi var tvungna att hitta ett hotell längre ifrån destinationen än vi hade hoppats på.

Dagen efter kom vi fram till Österrike ungefär vid lunchtid.

Alperna kan vara fantastiska.

Hemresan en vecka senare gick smidigare.

Vi åkte skidor fram till lunch och åkte sedan hemåt. Med bra väder och inga köer kunde vi köra i 130-150 km/h genom Tyskland och tog in på ett hotell i norra Tyskland. Dagen efter åkte vi genom Danmark och sen genom Sverige till Stockholm. Så bara en övernattning.

Resan gick väldigt smidigt och jag tror inte vi hade stannat färre gånger med en bensinbil. Vi stannade fler gånger än vi laddade då barn behövde gå på toaletten. Konstigt nog stämde antalet timmar ganska bra med Google Maps uppskattning på hemvägen trots laddpauser. Ditvägen blev längre pga trafik.

Bilens navigation föreslog var vi skulle stanna och hur länge vi skulle ladda vilket fungerade bra för det mesta. Några gånger avvek vi från den planen och valde en annan laddare eller laddade mer än den föreslog.

I Sverige är det lite glesare mellan laddare än så länge, så där fick vi ta det som föreslogs men i Tyskland fanns det enormt många superchargers att välja mellan så ibland tog vi den som hade bäst matmöjligheter eller hade 250 kW istället för bara 150 kW.

Jag vet inte om det hade varit lika smidigt med ett annat märke på elbilen men med Tesla var det väldigt enkelt och stressfritt.

En gång rullade vi in med bara 2% kvar av batterier på en Supercharger. Det kändes lite svettigt men 2% skulle ändå räckt en bra bit om vi hade sänkt farten också.

Allt som allt så kostade resan tur och retur ca 4500 kr i laddning inklusive laddning på plats plus ca 4500 kr i hotellboende. Så ungefär 9000 kr för att resa lite längre tid än om vi hade tagit flyget men väldigt mycket miljövänligare, roligare, med lite upplevelser på vägen och vi kunde ha med oss så mycket packning vi ville utan problem inklusive skidutrustning.

Det blir nog fler långresor med elbil framöver. Rekommenderas starkt!

PS. Funderar du på att beställa en Tesla? Använd min rekommendationslänk och få pengar tillbaka på ditt köp plus mer.