Tid för nya uppdrag efter sommaren

Jag har för första gången på flera år möjligheten att ta nya större konsult eller frilansuppdrag med start till efter sommaren.

Som egenföretagare behöver man planera i förväg.

Det brukar bli bra men jag tror jag behöver anstränga mig lite mer för att hitta riktigt intressanta uppdrag nu.

Jag är lite mer petig och omvärlden lite mer komplex.

Vad jag letar efter för uppdrag:

 • Där jag kan göra en stor skillnad med det jag kan inom design, produkt och teknik. Speciellt min erfarenhet kring AI och hur man kan använda teknik och användarupplevelser (UX) för att bättre möta kunder. Mitt erbjudande på glauser.com
 • Jag gillar projekt med ett starkt branding och marketing tänk för början kombinerat med en innovativ produkt och eller teknik.
 • Gärna ett projekt eller bolag med fokus på innovation. Där jag kan vara med och forma en upplevelse eller produkt i tidigt skede.
 • Helst något som gör världen bättre. Det måste inte vara på ett extremt vis men ändå åt rätt håll. Jag skulle aldrig jobba med ett bensinbolag, sprit eller cigaretter t ex. Att idag som bolag inte ha med hållbarhet eller hur man kan bidra till samhället med ett nytt initiativ känns förlegat.
 • Duktiga driva människor att jobba tillsammans med. Allt blir bättre och roligare om de man jobbar med är duktiga och drivna. Man utmanas, får nya perspektiv och lär sig mer.
 • Bra betalt. Det finns många uppdrag med lägre timpenning men är man inte beredd att betala för det man får så kommer man inte heller uppskatta det.
 • Viss flexibilitet. Jag gillar att jobba med andra människor speciellt duktiga sådan och jag tror det finns en stor poäng med att ses live men jag kan också uppskatta det fokus som uppstår när man kan jobba på distans en del av tiden. Plus att om man kapar restiden så går det att komma igång riktigt tidigt på dagen.

Saker som gör det lite svårare att hitta intressanta uppdrag idag än för säg 5-10 år sedan:

 • Priserna för en del roller och tjänster har gått ned mot för några år sedan.
 • En hel del intressanta större bolag som Spotify och Klarna har gjort sig av med en massa folk. Många som var duktiga och ökar konkurrensen på marknaden. Samma sak med byråer av olika slag som går sämre än innan och har dragit ned mängden personal.
 • Jag är inte 28 längre. Dock har jag ju mer erfarenhet än tidigare vilket är ett plus men inte säkert man vill betala för den erfarenheten jag faktiskt har.
 • Stora bolag som har pengar kan vara svåra att komma in på och många av dessa är försiktiga med att utveckla innovativa projekt utan håller sig till kärnverksamheten. Vilket ju kan tyckas dumt men i en svårare ekonomi är det ofta så man reagerar. Få vågar chansa på att vara nyskapande.
 • Det är numer färre startups med bra ekonomi och dessa har oftast högre krav på sig vilket betyder färre konsulter och att man istället anställer.
 • I en mer riskabel värld så letar folk efter trygga signaler. Ska man ta in någon med erfarenhet vill man ha någon som gjort exakt det man ska göra 5 gånger innan. Det är lite dumt och riskerar ge lösningar som kanske inte är lika kreativa men också förståligt om man tänker riskhantering.

Bolag jag gärna skulle jobba med

Jag har ju erfarenhet av att ha jobbat med både fintech bolag som Klarna och Swish och mode som H&M samt inredning som IKEA.

Här är några nya bolag jag kommer att tänka på som jag gärna skulle jobba med och hjälpa att innovera, hitta nya affärsidéer och eller möta kunderna bättre.

 • ABB – området robotar och AI är väldigt intressant och mycket kommer hända här inom kort.
 • Einride, Volvo, Scania eller Polestar – samma med mobility där det finns stora utvecklingsmöjligheter kring gränssnitt, AI och hur man möter kunden.
 • Skanska, NCC, Vasakronan, JM, Balder osv – bygg och fastighetsbranschen är just nu lite pressad men det kommer vända. Här finns också mycket man kan göra kring data, AI och gränssnittet mot kunderna eller användarna.
 • Ericsson, Tele2, Telenor, Tre, Telia – Telecom världen har länge pratat om IoT, AI, 5G, 6G och alla möjliga buzzwords. Men tittar man på vad som egentligen kommer ut och möter kunden tycker jag det är ganska tunt. De skulle kunna testa fler saker, tänka mer som en startup och utmana sig själva lite mer.
 • Vattenfall – Energibolag tror jag det finns mycket man kan göra kring. Det är ett område där det händer väldigt mycket.
 • Coop, Axfood, ICA – Vår mat vi handlar och lagar är ett stort område. Jag lagar själv väldigt mycket mat och tycker ämnet är intressant. Det finns mycket man skulle kunna utforska där.
 • IKEA, Klarna, H&M, Swish – bolag jag jobbat med tidigare. Det är inte så de är färdiga med all utveckling. Det finns otroligt mycket intressant man skulle kunna göra där också.
 • Apple, Automattic, 37signals, Tesla, Amazon, Stripe, Alphabet, OpenAI eller andra utländska bolag. Remote work fungerar bra för det mesta om det finns en acceptans för det sättet att arbeta.
 • Intressanta startups eller scale ups. Gärna inom B2C eller inom ett intressant område relaterat till AI, Foodtech, Medtech, Fintech eller robotisering.

Eller så…

Kanske detta är ett perfekt tillfälle att satsa på något eget.

Större risk, javisst. Och garanterat sämre ekonomiskt åtminstone ett tag.

Men möjligheterna så pass mycket större och intressantare.