Problem som är värda att lösa

Jag skrev en ”tanke” på min engelska sajt om problem värda att lösa. Jag har jobbat med många saker och gjort en hel del kul genom åren men kan ändå inte låta bli att hela tiden tänka på vad jag kan använda min tid till.

Man har ju bara en begränsad mängd tid på jorden (än så länge, också ett problem att lösa) och många saker tar tid. Att sätta igång och bygga upp ett bolag eller en ny produkt tar flera år. Att lyckas på riktigt kan ta 5-10 år och för att lyckas bör man egentligen fokusera 100% på problemet.

Ett dilemma är att jag inte kommer på vilket problem jag vill dyka in i och därför inte väljer något vilket får konsekvensen att tiden ändå går. Jag har visserligen några saker jag jobbar med. Minutemailer – en email marketing plattform för småföretag som jag drivit upp från grunden. Glamanic som är en beauty app som precis gått från idé till MVP. Jag jobbar också med H&M gruppen kring en app för mode – Stylemine. Samt gör en del designprojekt och andra mindre saker också.

Det är bra och roliga saker. Jag ska inte klaga. Men inget av det får mig att gå igång 100%. Jag tror det är för små visioner – även om de är stora på sina sätt och det finns möjlighet att tjäna pengar på dom. Men jag vill hitta något som är intressant och stort på riktigt. Mode, skönhet eller email marketing kommer aldrig förändra världen på det sättet.

Bland det bästa jag vet är att hitta ett flow där jag kan sitta och jobba intensivt och knappt märker att tiden går. Ett problem eller område jag kan tänka på hela tiden och hitta nya lösningar på. Gärna tillsammans med andra.

Men det gäller att hitta problemet. Samt ha resurser, folk och tiden själv.

Jag har flera gånger trott jag hittat något men när jag börjar gräva i problemet och lösningar så hittar jag för stora luckor eller saker som gör att jag inte längre tror på idén. Det kan också vara att jag ser att det inte är ett problem eller att det i närtid kommer lösas av någon annan och mer vara en feature i en annan lösning.

Egentligen måste man nog vara lite naiv och bara köra. Inte tänka för mycket i början utan kasta sig in i något och bestämma sig för att göra det. Men sen vara väldigt redo att justera riktningen medan man jobbar på det.

Nästa år kanske är då det gäller. Det kommer hända väldigt mycket inom AI då, många saker kommer förändras och vara redo för förändring.

Jag utforskar kontinuerligt nya idéer och koncept. Testar de med design eller bollar med ChatGPT eller någon person jag träffar. Det kommer växa fram något bra så småningom.

2024 ska jag hitta ett problem värt att lösa.