Vad är bra och vad är dåligt med att starta företag i Sverige?

Sverige har en ganska liten befolkning jämfört med t ex USA, England och Tyskland men ändå har en stor mängd framgångsrika bolag startats här: Atlas Copco, Assa Abloy, Ericsson, IKEA och på senare tid Spotify, Mojang, Voi, Klarna och Sana.

Vad är det som gjort det fördelaktigt att starta företag i Sverige? Jag personligen tror dessa saker har bidragit:

  • Ett kallt klimat där man spenderar mycket tid inomhus en stor del av året. Man måste hitta på saker att sysselsätta sig med.
  • Ett förhållandevis välfungerande och rikt land i grunden, där de grundläggande behoven är tillgodosedda. Rent generellt.
  • En demokrati som är hyfsat jämställd (jämfört med andra länder) med bra sociala skyddsnät. Som gör att man kan våga försöka utan att riskera att hamna på gatan om man misslyckas.
  • Bra grundutbildning med en stor andel välutbildade människor.
  • Tidiga med teknik och där staten har uppmuntrat människor till att skaffa hemdator och bra Internet. Alla skaffade en Smartphone väldigt snabbt jämfört med många andra länder.
  • Ett ganska nördigt och inneslutet folkslag som hellre sitter på kammaren och pysslar än står på torget och pratar. Rent generellt såklart.
  • Vi har varit ”tvugna” att inspireras av andra länder och har tittat mycket på USA då den inhemska kulturen är ganska svag. Jämför t ex med Italien där man inte frågar vilken sorts mat man ska äta om man går på restaurang då det alltid är italiensk mat, och alla filmer dubbas på italienska.
  • Bra på språk. Alla kan åtminstone Svenska och Engelska. Många kan också hjälpligt tyska, franska eller spanska. Och de som har invandrarbakgrund något extra språk till.
  • Hyfsat billigt att komma igång och är du duktig på det finns det pengar du kan söka i stöd. Både från Svenska staten, t ex Vinnova eller från EU. Du kan också söka Almi lån vilket kan vara väldigt fördelaktigt.

Sånt som jag tror däremot kan göra det svårare att lyckas om man bor i Sverige är:

  • Liten befolkning vilket leder till färre specialister och talanger att ta ifrån. Antalet duktiga utvecklare eller ingenjörer är begränsat även om programmerare är det vanligaste yrket i Stockholm. Den lilla befolkningen gör också att om du börjar i Sverige med en niche idé så kanske den är för liten för att komma igång medan den i USA hade varit 100 gånger så stor och hade varit en bra grund för ett företag direkt.
  • Lokaliseringsproblemet i att du kanske gör något som är framgångsrikt i Sverige men väldigt anpassat till Svenska marknaden och svårt att anpassa för andra marknader eller kulturer. Ta t ex Lunarstorm som exempel som var en väldigt tidig social plattform som var oerhört framgångsrik i Sverige men som inte tog sig utanför landets gränser och när amerikanska jättar som Myspace och sen Facebook kom så hade de inte en chans.
  • Jantelagen. Folk kan vara ganska missundsamma och se skeptiskt på de som startar eget och har ”knasiga” idéer. Lyckas man så ses det med andra ögon men det kan vara svårt att få hjälp på vägen och även en del framgångsrika entreprenörer kan fortsätta att ha det svårt att få stöd för det de gör.
  • EU och byråkrati. Det finns många saker med EU som är bra men en del saker som EU gör för att skydda invånare och bolag inom EU kan också göra det krångligt att starta företag. Du måste hantera GDPR, miljökrav, säkerhet och en rad andra frågor på ett sätt som man kanske inte behöver i USA eller asien. Men ofta kan du komma undan med att skarva lite i början också beroende på vad du gör.
  • Färre investerare och mindre pengar i omsättning generellt. Du får jobba mer för pengarna och vara bättre på att övertyga en investerare. En idé som i USA kanske hade fått 10 miljoner SEK i seed investering i USA kanske får 1 miljon kr i Sverige. Eller ingenting alls. På gott och ont.
  • Mindre stöd för stora ”galna” idéer och visioner. Många stora företag amerikanska bolag som Google, SpaceX och Tesla började med väldigt ambitiösa storslagna visioner. Ibland på pappret rent galna idéer som att göra självkörande bilar eller åka till Mars. I Sverige skulle det vara oerhört svårt att få någon att tro på att det går att göra alls och även om man lyckas skulle kapitalet antagligen inte finnas.

Det är många ifs and buts men jag tror ändå fördelarna många gånger överväger nackdelarna. I alla fall om man tittar på resultatet. Hur många bolag och startups från Sverige som lyckats i förhållande till befolkningens storlek.

Hur många framgångsrika bolag och startups känner du till exempel till från Portugal, Ungern, Grekland, Tjeckien eller Jordanien? Alla länder med liknande folkmängd.

Så slut med ursäkter och börja jobba. Du har inte så mycket att förlora mer än din tid. Du bor ju i Sverige.