Minutemailer - äntligen enklare nyhetsbrev

Minutemailer – min mini side business

När jag började frilansa på allvar (för rätt länge sedan) så hade jag ett litet men bra nätverk av personer. Jag tänkte att jag behövde hålla dessa personer uppdaterade med vad jag gjorde och att mailutskick skulle vara ett bra sätt.

Jag testade en rad olika verktyg för att skicka ut mass mail eller nyhetsbrev men tyckte de var för krångliga och dyra att använda för mitt ganska modesta behov. Jag tänkte att det borde finnas ett verktyg som fungerar ungefär som en vanlig epostklient. Du laddar upp dina kontakter och skapar mailet i webbläsaren och mailar ut. Inga konstigheter. Och du betalar för det du skickar inte för hur många kontakter du har. Finns det inte så kanske jag ska skapa det.

Så jag började skissa på en första version och letade efter någon som kunde bygga den. Naivt underskattade jag allt som behövdes för att skapa en komplett produkt som folk var beredda att betala för men jag reggade en domän och satte upp hosting osv. Första versionen av Minutemailer byggdes av en kille på stan jag hittade men samarbetet funkade inte riktigt, det blev inte riktigt bra. Trots det fick vi några betalande kunder som visade att det fanns ett intresse.

Jag hittade en annan utvecklare, Tobias som fattade idén och som tog allt snabbt framåt och som sedan dess tillsammans med backend utvecklaren Carlos och mig utgjort hela lilla teamet och ägarna av Minutemailer.

Det som gjorde att jag fortsatte jobba med Minutemailer var att vi rätt tidigt fick in betalande kunder som faktiskt använde produkten, en bedrift i sig. Dock har vi inte lyckats växa produkten så snabbt som jag hade hoppats. De kunder som kommit in har dock för det mesta stannat, vissa i många, många år. Några av de mest trogna och största kunderna har lagt flera hundra tusen kronor genom åren på Minutemailer. Vilket måste ses som fantastiskt för en side business.

Jag räknar det till att vi dragit in över 3 miljoner kronor sedan starten. Det mesta senaste åren då det börjat ta lite mer fart.

Men jag har inte riktigt hittat rätt kanal, eller tiden för att göra marknadsföring på riktigt. Det är lite dilemmat med att hantera det som en side business från mitt vanliga jobb som frilansade designer.

Men nu börjar produkten, efter alla år, bli riktigt bra. Tidigare har vi saknat vissa funktioner och även drabbats av en del problem men nu börjar tjänsten bli riktigt bra. Vi har också en helt OK omsättning även om intäkterna ännu inte håller för att betala en lön. Men Tobias och Carlos kan ändå få lite betalt för deras fortsatta arbete.

Skicka rena textmail som nyhetsbrev
En funktion som många uppskattar är att man enkelt kan maila rena textmail till sina kontakter men med data från kontakterna samt spåra öppningar och klick.

En sak som är intressant med epost som jag tänkte på från början var hur låst ekosystem det är. Mycket i världen och på internet förändras snabbt men epost är väldigt beständigt. Det är decentraliserat, inget stort företag äger epost och alla har en epostadress och använder olika epostklienter. Vilket gör det svårt att förändra eller stänga in tekniken. Epost är här för att stanna helt enkelt.

Det skulle kunna hända att saker utvecklas i framtiden om tillräckligt många företag som Apple, Microsoft, Meta, Google mfl kommer överens om att förändra epoststandarden men det känns som ett rätt framtidssäkert område. Miljarder med epostadresser och klienter kan inte uppdateras över en natt. Google försökte förändra epost med AMP standarden men det har inte direkt slagit igenom. Mail skickas fortfarande med SMTP och hämtas med IMAP av epostklienten.

Folk kommer inte sluta skicka eller läsa epost. Tvärtom skickas det bara fler och fler mail och kanalen är fortfarande en av de mest kostnadseffektiva du kan hitta. Även jämfört med annonser på sociala medier och andra riktade sätt att driva marknadsföring på.

Utmaning för oss framåt är att det finns väldigt många plattformar för nyhetsbrev och epostmarknadsföring. De flesta har fler features än vi har men är också mer komplicerade och ofta rätt dyra att använda. Vår största konkurrent är Mailchimp som har över 12 miljoner! användare men också många missnöjda användare som tycker det är krångligt eller dyrt.

Bara i Sverige finns det 5-6 andra aktörer med lite olika profil. Hur ska vi sticka ut i mängden?

Vår målgrupp är alla som vill skicka mail och nyhetsbrev till kunder och kontakter på ett enkelt vis. Just nu främst små och medelstora företag och föreningar men även en del lite större företag och kommuner. Vi har flest kunder i Sverige men även några utomlands.

Det vi gör nu är att fokusera på att göra redigering och gränssnittet ännu enklare och snabbare att få bra resultat med. Vi skapar fler färdiga mallar och implementerar fler AI funktioner som gör att användaren kan få mer hjälp med sina mail.

Vi adderar även en del funktioner som vi saknat tidigare och som många andra system har. Men på vårt sätt så det inte blir så komplext och krångligt som det ofta blir när man adderar features.

Kanske hittar vi en väg framåt som är mer unik eller så kanske det vi gör räcker för att ta bolaget till nästa nivå.

Testa gärna Minutemailer – det är helt gratis att pröva och det ingår 2 000 nyhetsbrevsutskick första månaden.

Följ Minutemailer på Twitter för senaste nytt om plattformen.

Hör gärna av dig om du har feedback!